Aanmeten van arm en handkousen

In je armen en/of handen kan vochtopeenhoping (oedeem) ontstaan. Dit probleem ontstaat meestal na het verwijderen van de lymfeknopen in je oksel, als gevolg van trombose of als complicatie na een operatie. Het lymfestelsel werkt dan onvoldoende, waardoor de betreffende arm en hand dik kunnen worden. Een therapeutische armkous is dan van essentieel belang: deze voorkomt verder oedeem en zorgt ervoor dat je je arm en hand nog goed kunt gebruiken.

Therapeutisch Elastische Kousen (T.E.K.);
Er bestaan vele soorten elastische kousen. Elk type kous heeft specifieke kenmerken qua samenstelling, drukklasse en stijfheid. Een belangrijke indeling in kousen is de brei wijze van de kous. We onderscheiden rondbrei kousen en vlakbrei kousen. Rondbrei kousen zijn buisvorming gebreid en hebben geen naad. Dit type kous is minder stug dan de vlakbrei kous. De vlakbrei kous is uit een lap gebreid waardoor er een naad in het breiwerk komt. De vlakbrei kous is stugger en hierdoor gemakkelijker aan te trekken dan de rondbrei kous. De Therapeutisch Elastische Kous kan worden aangemeten voor zowel benen als armen, handen en romp.

Aanmeten T.E.K.
Het is niet altijd mogelijk om direct een T.E.K. aan te meten. Wanneer er wisselende oedeemklachten zijn in de armen of benen is het belangrijk dat dit eerst gestabiliseerd wordt voordat een kous aangemeten wordt. Om een arm of been te stabiliseren kan er oedeemtherapie toegepast worden. Op deze manier wordt het vocht afgevoerd en zal het stabiliseren.
Therapeutisch Elastische Kousen hebben een specifiek drukpatroon. Om dit drukpatroon aan te passen aan uw armen of benen is het belangrijk dat de kousen door deskundig personeel zorgvuldig opgemeten worden.

Vergoeding zorgverzekeraar
De elastische kousen hebben een indeling in verschillende drukklassen: I, II, III, IV. Hoe hoger de klasse, hoe meer druk de kousen op het lichaam geven. In Nederland worden kousen in de klasse II, III en IV door de zorgverzekeraar vergoed, mits de medische indicatie hiervoor voldoet.

Bij Handenfysio Den Bosch worden voor het aanmeten en adviseren van de kous geen extra kosten in rekening gebracht.

Meer informatie of een afspraak maken?

OOutline hand vol - handenfysio

Laat dan uw gegevens achter en wij nemen op werkdagen binnen 24 uur contact met u op!

Van Berckelstraat 32

Hugo de Grootlaan 20

Werfpad 6