Skiduim

Als u last heeft van een skiduim is uw gewrichtsband aan de binnenzijde van uw duim gescheurd, verrekt of verslapt. Deze gewrichtsband zorgt samen met andere gewrichtsbanden voor de stevigheid van het onderste gewricht van uw duim. Wanneer deze gewrichtsband beschadigd is kan het gewricht instabiel worden, waardoor de functie van uw duim sterk verminderd. Bij een skiduim wordt onderscheid gemaakt tussen een acuut en chronisch letsel.

Een skiduim ontstaat vaak door een ongeluk met uw duim. Dit is een acuut letsel wat op kan treden door een extreme overstrekking naar buiten van de duim door bijvoorbeeld een val tijdens het skiën waarbij de stok achter de duim blijft hangen. De oorzaak van het chronische letsel is vaak het herhaaldelijk uitvoeren van bewegingen van de duim, die een bepaalde rek geven. Uiteindelijk leidt uitrekking van de band tot een instabiel gewricht van de duim. Hierdoor kan de kwaliteit van het gewricht achteruitgaan. Er ontstaan veranderingen in het gewricht, die tot pijnklachten leiden. Hierdoor wordt de duim ook minder vaak gebruikt. Dit letsel komt veel voor bij ski-ongelukken, vandaar de naam skiduim.

Wat kunnen wij u bieden met handtherapie?

Indien de gewrichtsband verrekt of slechts gedeeltelijk ingescheurd is, hoeft u niet geopereerd te worden. U krijgt gedurende 3-4 weken een spalk of gips die wij voor u kunnen maken.

Na deze 3-4 weken wordt gekeken of er voldoende stabiliteit in uw duim is ontstaan. Indien dit het geval is zal er over worden gegaan op een afneembare spalk. Deze spalk dient u nog 2-4 weken te dragen. De duim mag dan voorzichtig bewegen worden, zonder dat het pijn doet. Wij zullen oefeningen met u doornemen en verdere instructies hierover geven. Ook gaan we ons in een later stadium richten op krachttraining van de duim in de goede stand, zodat de hand weer net zo sterk wordt als voorheen. Het dragen van de spalk zal na verloop van tijd worden afgebouwd, de duim mag dan weer wat meer worden belast. Na 12 weken is de duim pas weer volledig belastbaar.

Claudette Schreuder is een officieel geregistreerd fysiotherapeut en handtherapeut, gespecialiseerd in het behandelen van letsels aan de handen, polsen, armen en ellebogen. Zij is tevens lid van het kwaliteit register fysiotherapie KNGF en het Nederlands Genootschap voor Handtherapie.

Claudette Schreuder

Uw handtherapeut

Meer informatie of een afspraak maken?

OOutline hand vol - handenfysio

Laat dan uw gegevens achter en wij nemen op werkdagen binnen 24 uur contact met u op!

Van Berckelstraat 32

Hugo de Grootlaan 20

Werfpad 6